Benign Prostat Hiperplazisi (İyi Huylu Prostat Büyümesi)
Prostat bütün erkeklerde bulunan bir salgı bezidir; mesanenin çıkışındadır ve idrar kanalını tümüyle sarar. Görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü (yaklaşık %10-20) salgılamaktır. Bu salgı meninin 20-30 dakika içinde akışkan hale gelmesini (likefaksiyon) sağlar. Ayrıca prostat içindeki istemsiz olarak kasılan adele dokusu, meninin dışarı doğru fırlatılmasını sağlamaktadır.
Prostat bezi ortalama 15-20 cc hacme sahiptir ancak yaş arttıkça boyutu artabilir. Boyut artışı görülse bile 45 yaşın altında genellikle herhangi bir probleme yol açmaz. Ancak 60’lı yaşlarda erkeklerin yarısından fazlasında, 70’li yaşlarda ise erkeklerin %90’ında yaşam kalitesini bozan problemlere neden olur. İdrar kanalını saran prostat bezindeki bu büyüme, idrar kanalında tıkanmaya, idrarın rahat atılamamasına ve idrar akım hızının azalmasına neden olabilir. Bu süre zarfında önündeki engeli aşmak için fazla mesai harcamak zorunda kalan mesanenin kas dokusunda kalınlaşma ve hassaslaşma meydana gelir. Bir süre sonra mesane içerisindeki bütün idrarı boşaltamaz hale gelebilir. Gerek mesanenin hassaslaşması gerekse tam boşalamaması nedeniyle idrara gitme sıklığı artar.
Benign Prostat Hiperplazisi Düşündüren Şikayetler
- İdrar tazyiki (akış hızı) eskiye göre azalma, kesik kesik işeme görülebilir.
- İdrarı hemen başlatamama, başlatırken bir süre bekleme durumu olabilir.
- İdrar bitiminde mesanede idrar kalmış, tam boşalamamış gibi hissiyat olabilir.
- Gece iki veya daha fazla idrar için uyanmak gerekebilir.
- Aniden idrar gelmesi, tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma durumları olabilir.
Benign Prostat Hiperplazisi Tedavisi
Benign prostat hiperplazisinde başlangıç tedavisini mutlaka ilaç tedavisi oluşturmalıdır. İlaç tedavisi ile başarı sağlanamadıysa yada zaman içerisinde ilaç tedavileri başarısız hale geldiyse cerrahi tedavi düşünülmelidir. İlaç tedavileri arasında en sık kullanılanlar, prostat bezi içerisindeki kasları gevşeten ve idrar akımını rahatlatan alfa-blokerler ve belli prostat hacminin üstündeki hastalar için uygun olan hacim küçültücü 5-alfa redüktaz inhibitörleridir.
Biyo-teknolojideki gelişmeler sayesinde çok sayıda cerrahi tedavi alternatifi mevcuttur. Prostatın transuretral rezeksiyonu (TUR-P) 80-100 cc hacmin altındaki prostatlarda altın standart tedavi olup; uzun yıllardır tüm dünyada güvenle uygulanan işlemdir. TUR-P, bir çeşit endoskop yardımı ile idrar kanalından girilerek prostatın kazınmasıdır. Bipolar enerji, plazmakinetik enerji ya da monopolar enerji ile uygulanabilir. 100 cc hacmin üzerindeki prostatlarda geleneksel yöntem açık prostatektomi ameliyatıdır.
Son yıllarda TUR-P ve açık prostatektomiye alternatif olarak prostatın fotoselektif buharlaştırılmasını sağlayan “GreenLight PV”, KTP, holmium:YAG (Ho:YAG) ve thulium:YAG gibi çeşitli lazer yöntemleri geliştirilmiştir. Burada amaç daha az yan etki ile TUR-P veya açık prostatektominin sağladığı başarıya ulaşmaktır. 100 cc hacmin üzerindeki prostatlar için açık prostatektomiye alternatif olarak laparoskopik transvezikal/retropubik prostatektomi de son yıllarda rutin olarak uygulanmaktadır.
Yorum Gönder
Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.