Üriner Sistem Taş Hastalığı Tedavisi
Tüm taş hastalarına konservatif medikal tedavi önerileri yapılmalıdır. Bunlar sıvı alımı, diyet ve yaşam değişiklikleridir. Nüks etme ihtimali yüksek olan hastalarda taş analizi ve metabolik incelemeye göre spesifik medikal tedaviler (potasyum sitrat, allopurinol, kaptopril, metionin, magnezyum, sodyum bikarbonat, tiyazid, piridoksin) verilebilir.
ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy)
Vücut dışından gönderilen şok dalgalarıyla taşın kırılması işlemidir. Taşın kendiliğinden düşebilecek kadar küçük parçalara (≤4 mm) kırılması amaçlanmaktadır. Teknolojik ilerlemelere paralel geliştirilen endoskopik cihazlara rağmen ESWL; ayaktan tedavi imkanı, düşük yan etki ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle çoğu taş hastası için halen ilk seçenek tedavidir. 20 mm ve 1000 HU üzeri taşlar ile birlikte bruşit, kalsiyum oksalat monohidrat ve sistin taşları gibi sert taşlar ESWL için uygun değildir.
Lazerle Endoskopik Üreter Taşı Tedavisi - Üreterorenoskopi (URS)
Üreterorenoskopi (URS) üreter ve renal pelvisin tanı veya tedavi amacıyla endoskopik olarak görüntülenmesi işlemidir. İdrar kanalındaki taşlar tedavi ile düşmüyor ve ESWL tedavisi ile kırılamıyorsa, endoskopik olarak kameralı cihazlar ile bu kanala girilerek taşa ulaşılması, holmium lazer ile taşın kırılması ve alınması esasına dayanır.
Lazerle Endoskopik Böbrek Taşı Kırma ( Flex URS-RIRS)
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte adeta “bilgisayar faresinin kablosunu” andıran endoskopik cihazlar üretilmiştir. Oldukça ince, kıvrak ve narin olan bu cihazlarla idrar kanalından girilerek böbreğin içerisine kadar ulaşılabilir. RIRS, 20 mm’den küçük böbrek ve üst üreter taşlarında taşa ulaşılması, holmium lazer ile taşın kırılması ve alınması esasına dayanır.
URS ve RIRS operasyonlarından sonra iyileşmeyi hızlandırması için plastik bir stent böbrek ile mesane arasına yerleştirilebilir. Genellikle 2-4 hafta içerisinde muayenehane şartlarında lokal anestezi altında çıkarılmaktadır.
Perkütan Nefrolitotomi (PNL)
Genel anestezi altında X ışını veya ultrason yardımı ve endoskopik cihazlar vasıtasıyla, yaklaşık 10 mm’lik bir delikten böbreğe girilmesi; taşlara ulaşılması, holmium lazerle veya pnomotik litotriptör ile taşların parçalanması ve parçaların dışarıya alınması esasına dayanır. Büyük böbrek taşları için hem çocuk hem erişkinlerde açık cerrahinin yerini almış ve standart tedavi yöntemi haline gelmiştir. Son yıllarda böbrek için kullanılan standart endoskopik cihazlara (nefroskop) göre daha ince cihazların kullanıldığı mini-PNL ve mikro-PNL gibi yöntemler tanımlanmıştır.
*Hastamıza mini-PNL işlemi yapılmaktadır.
Yorum Gönder
Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.