Serkan Akan

Kronik Prostatit – Kronik Pelvik Ağrı Sendromu

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu Tedavisi

Kronik Prostatit – Kronik Pelvik Ağrı Sendromu

Prostat bezinin özellikle genç erkeklerde görülen, kronik prostat iltihabı olarak bilinen bir hastalığıdır. Prostatit, kelime anlamı olarak prostat bezinin inflamasyonu olsa da geleneksel olarak idrar yolları ile ilgili tam olarak anlaşılamayan klinik tabloyu ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu nedenle son yıllarda “kronik pelvik ağrı sendromu” ifadesi daha sık kullanılmaktadır. 

Sık sık idrar yapma, testislerden veya penis kökünden makata doğru yayılan ağrı ve dolgunluk hissi, boşalırken yada boşaldıktan sonra sızlama ve yanma hissi, sertleşme gücünün kaybı bu sendrom içerisinde görülebilen belirtilerdir. 

İdrar, kan tahlili ve ultrason tanıda yardımcı araçlardır. Genellikle şikayetlerin dinlenmesi-değerlendirilmesi tanı için yeterlidir. Prostatın rektal (makat) yolu ile muayene edilmesi hasta için rahatsız edici olsa da; hem tanı için çok değerli bilgiler elde edilmesi hem de prostat masajı ile tedavi sağlanabilmesi nedeniyle vazgeçilmezdir.

Kronik Prostatit – Kronik Pelvik Ağrı Sendromu Tedavisi

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu Tedavisi

Öncelikle hastanın, kendi hastalığına zemin hazırlayan ve aktif hale getiren faktörleri (acılı-baharatlı gıda tüketmek, yeterli sıvı almamak, üşütmek v.s.) keşfetmesi ve bunlardan olabildiğinde uzak durması sağlanmalıdır. 

Mikroplara bağlı oluşan bu kronik infeksiyonu uzun süreli (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi ile kontrol etmek mümkün iken; mikroplara bağlı olmayan iltihaplanmanın tedavisi daha uzun sürebilmektedir. Yapılan rektal muayene ile inflamasyon saptandığında antibiyotik tedavisine yine uzun süreli antienflamatuar (ödem giderici) ilaçlar eklenebilir. Polen ekstreleri gibi faydaları gösterilmiş bitkisel kürler önerilebilir. Prostat bezindeki kasları gevşetmek için benign prostat hiperplazisi tedavisinde kullanılan alfa-blokerler tedavide faydalı olabilir. Sıcak oturma banyosu gibi genital sıcak uygulamalar, muhtemelen pelvik bölge kaslarında da gevşeme yaratarak faydalı olmaktadırlar. Tüm bu tedavilere rağmen yakınmaları düzelmeyen hastalarda ESWT (şok dalga tedavisi) alternatif olarak uygulanabilir. 

Unutulmaması gereken en önemli nokta bu hastalığın kronik olduğudur. Yani tüm tedavilere rağmen büyük olasılıkla nüks edecek, aylar-yıllar içerisinde kendiliğinden geçecektir. Bu tedavilerden beklentimiz hastalığa bağlı şikâyetlerde azalma sağlamak, kısa sürede nüks etmesini engellemek ve hayat konforunu arttırmaktır.

Bu Konuya Yorum Yap

Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.

Daha yeni Daha eski