Üriner Sistem Taş Hastalığı Diyet Önerileri
- Günde en az 2 litre idrar yapacak kadar su içiniz. Ancak sıcak günlerde ve egzersiz-spor faaliyetleri esnasında daha fazla sıvı almanız gerektiğini unutmayın.
- İdrar renginizin berrak olması iyi su içtiğinizin göstergelerinden biridir.
- Çay veya meşrubatların su yerine geçemeyeceğini; hatta günde 4-5 bardaktan fazla tüketilen çay ve kahvenin taş oluşumunu arttırabileceğini unutmayınız.
- Sofranızdan tuzu kaldırınız. Tuz tüketimi üriner sistem taşları için en önemli etkenlerden biridir.
- Özellikle kırmızı et gibi hayvansal proteinlerden zengin gıdaları fazla tüketmeyiniz. Günde 1-2 adet köfte kadar et ürününden fazlasını almamaya özen gösteriniz.
- Kalsiyum içeren süt, peynir ve yoğurt gibi gıdaların sanılanın aksine taş oluşumuna olumsuz etkileri yoktur. Aksine bunların alınmaması taş oluşumunu arttıracağı gibi kemik yapınıza da zarar verecektir. Aşırıya kaçmadan bu ürünleri alabilirsiniz.
- Ispanak, pazı, domates, bamya, pancar ve karalahana gibi yüksek oksalat içeren sebzeleri azaltınız. Oksalat taş hastalığına zemin hazırlayan bilinen en önemli etkenlerden birisidir.
- Düzenli olarak takviye C vitamini kullanmayınız; idrardaki oksalat miktarını arttırarak taş oluşumunu arttıracaktır.
- Çerez (fındık, fıstık, badem), susam, tahin ve çikolata yüksek oksalat içermeleri nedeni ile taş oluşumunu hızlandıran ürünlerdir. Bunlardan uzak durunuz.
- Beyaz ekmek yerine özellikle kepekli ekmek tercih etmeniz hem mide barsak faaliyetinizi koruyacak hem de taş oluşumunu azaltacaktır.
Unutmayınız, taş hastalığı 5 yıl içerisinde %50 ihtimalle tekrarlayacaktır. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile altı ay’da bir Üroloji Hekimine başvurmanız gerekmektedir. Böbrek içerisindeki taşlar ağrı yapmadan da büyüme gösterebilirler.
Sağlıklı ve taşsız günler dilerim.
Hocam kanalda 5 mm taşım var.Dilerim ameliyatımı siz yaparsiniz.
YanıtlaSilYorum Gönder
Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.