Serkan Akan

Erkek İnfertilitesi (Kısırlık)

Erkek İnfertilitesi (Kısırlık)

ERKEK İNFERTİLİTESİ (KISIRLIK)

İnfertilite (kısırlık), cinsel yönden aktif ve korunma yöntemleri kullanmayan bir çiftin, bir yıl içerisinde gebelik elde edememesi durumudur. Kadın ve erkek partnerin sağlıklı olması durumunda düzenli korunmasız ilişki ile 6 ay içerisinde %60-75, 1 yıl içerisinde %90 gebelik yakalanır. Tüm infertil çiftlerin %50’sinde erkeğe ait nedenler bulunmaktadır.

Erkek infertilitesinin başlıca nedenleri arasında varikosel, seksüel bozukluklar, ürogenital enfeksiyonlar, konjenital anomaliler ve genetik hastalıklar, hormonal bozukluklar, immünolojik nedenler ve idiyopatik erkek infertilitesi (nedeni saptanamayan sperm tahlili bozukluğu) bulunmaktadır.

Semen analizinde (meni testi) hiç sperm hücresinin görülmemesi durumu azospermi olarak adlandırılır. Tüm erkek popülasyonunun %1’inde, infertil erkeklerin ise %10-15’inde azospermi görülmektedir. Azospermik hastaların yaklaşık %30-40’ında obstrüktif azospermi (sperm taşıma kanallarında olan darlık nedeniyle menide sperm çıkmaması) görülür. Yaklaşık %60-70’inde ise non-obstrüktif azospermi (testis içindeki sperm üretimini yapan merkezlerde problem olması) saptanır. 

Sperm Elde Etme Yöntemleri

Azospermi saptanan infertil erkeklerde yardımcı üreme yöntemleri için testisten veya epididimden sperm etme amacıyla kullanılan yöntemlerdir. Non-obstrüktif azospermi saptanan hastaların tamamı, obstrüktif azospermi saptanan hastaların ise bir kısmı yardımcı üreme teknikleri ile tedavi edilmektedir.

Genel olarak sperm elde etme yöntemleri şunlardır;

1) Perkütan epididimal sperm aspirasyonu (PESA)
2) Mikrocerrahi epididimal sperm aspirasyonu (MESA)
3) Testiküler sperm aspirasyonu (TESA)
4) Testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE)
5) Mikrocerrahi testiküler sperm ekstraksiyonu (Mikro-TESE)

Bu Konuya Yorum Yap

Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.

Daha yeni Daha eski