Hematüri – İdrarda Kanama Neden Olur?
İdrarda kanama (hematüri), idrarın başı, sonu veya tamamında görülebilen kanama durumudur. Gözle görülebilen bir kanama olması durumunda “makroskopik hematüri” olarak adlandırılır. Gözle fark edilmeyen ancak idrar tahlilinde çıkan kanama olması durumunda “mikroskopik hematüri” olarak adlandırılır.
Böbrek, mesane, prostat ve işeme kanalları dahil tüm idrar yollarının kanserlerinde, iltihaplarında ve taşlarında hematüri görülebilir. Böbrek, mesane, prostat ve işeme kanalları dahil tüm idrar yollarına denk gelen travmalara bağlı olarak görülebilmektedir. Yine idrar yollarına uygulanan ameliyatların sonrasında hematüri bir süre devam edebilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda ara ara idrarda kanamalar görülebilir.
Ayrıca nefropatiler, glomerulonefritler, SLE, Alport sendromu, renal arter embolisi, renal ven trombozu ve arterivenöz fistül durumlarında da hematüri görülebilir. Tüm bu hastalıkların dışında dehidrasyona (sıvı kaybı) bağlı olarak bile görülebilir.
Akut hemorajik sistit (kanamalı mesane iltihabı) geçiren kadın hastalar hariç, idrarda kanama görülen tüm hastaların detaylı ürolojik incelemeden geçmesi gerekmektedir.
İdrarda kanama görülen hastalarda idrar tahlili, idrar kültürü, biyokimyasal testler ve üriner sistem ultrasonografisi yapılmaktadır. Eğer 35 yaş üzeri, erkek cinsiyet, sigara kullanımı ve ailede kanser öyküsü bulunması gibi risk faktörleri varsa; mutlaka sistoskopi (kamera ve ışıklı özel bir endoskopik alet ile idrar kanalından girilerek inceleme işlemi) yapılmalıdır.
Yorum Gönder
Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.