Serkan Akan

Genital Siğil - HPV

Genital Siğiller

HPV (İnsan papilloma virüsü) çok fazla alt tipi barındıran ve çoğunluğu genital siğillere neden olabilen bir virüs çeşididir. Siğillere yol açan ve en sık görülen tipler HPV 6 ve HPV 11’dir. 

Genital bölge siğilleri genellikle yumuşak lezyonlardır ve çoğu zaman sadece ağrı, kaşıntı gibi şikayetlere neden olurlar. HPV 16 ve HPV 18 tipleri nadir görülürler ancak özellikle kadın hastalarda rahim ağzı kanseri gibi kanserlere neden olabilirler.

Genital bölge siğillerinin boyutları değişkendir; görülemeyecek kadar küçük boyutlarda olabileceği gibi tüm genital bölgeyi kaplayacak kadar büyüyebilirler. Genellikle cilt renginden biraz daha koyu renkte ve hafif kabarık - karnabahar şeklinde görülürler. Kümelenmiş şekilde bir arada veya tekil olarak var olabilirler. Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir. 

Erkeklerde en sık penis, testis derisi, anüs çevresi ve kasık bölgesinde tespit edilirler. Kadınlarda ise vajen, anüs çevresinde, kasık bölgesinde ve rahim ağzında (serviks) bulunabilirler.

Genital Siğil – HPV tanısı nasıl konur?

Genellikle sadece siğilin muayenesi ile tanı konulmaktadır. Bazı siğiller ise görüntü itibari ile tam anlaşılamayabilirler. Bu durumda cilt lezyonlarından bir doku örneği alarak laboratuarda inceleme yapılabilir. HPV virüsü immünolojik yöntemler kullanılarak kan örneğinde tespit edilebilir. Bu yönteme PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi denilmektedir. Bu yöntem sayesinde o hastanın hangi tip HPV virüsü taşıdığı da gösterilmektedir.

Genital Siğiller

HPV taşıyıcılığı!

Bazı hastalarda herhangi bir cilt lezyonu olmamasına rağmen vücutlarında HPV virüsü bulunabilir. Bu duruma “HPV taşıyıcılığı” denilmektedir. Kan örneğinde PCR yöntemi kullanılarak o hastanın HPV virüsü taşıyıp taşımadığı; varsa bunun hangi tip HPV virüsü olduğu ortaya çıkarılmaktadır. 

HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu süreçte hasta “HPV taşyıcısı” olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.

Genital Siğil - HPV Nasıl Bulaşır?

HPV sıklıkla cinsel temas ile bulaşır. Vajinal, anal ve nadiren oral ilişki ile bulaşabileceği gibi, kondom dışında kalan bölgedeki temas nedeniyle de bulaşabilir. HPV bulaşan birçok kişide virüs bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirilecektir. Bu nedenle her hastada siğile neden olmayabilir veya bulaştıktan yıllar sonra ortaya çıkabilir.   

Genital siğillerin ne zaman ve hangi partnerden bulaştığını belirlemek mümkün değildir. Herhangi bir cilt lezyonu olmayan ancak vücutlarında HPV virüsü bulunan “HPV taşıyıcısı” partnerden bulaşabilir. Doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Ancak öpüşmekle, aynı havlu-bardak-çatal-kaşık kullanmakla veya tuvaletten bulaşmaz.

Genital Siğil - HPV Korunma Yolları

Genital Siğiller

HPV Aşısı

HPV’den korunmanın en etkili yolu HPV aşısı yaptırmaktır. HPV virüsünün en sık genital siğil ve kansere neden olan tiplerine karşı yapılmaktadır. Ülkemizde vardır ve üç doz olarak uygulanmaktadır. İlk dozdan 1 ay sonra 2. doz, 2. dozdan 6 ay sonra 3. doz aşı yapılmalıdır. Hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı önerilmektedir.  

Kondom Kullanımı

Kondom dışında kalan bölgedeki temas nedeniyle de bulaşabileceği için, %100 başarılı bir korunma yöntemi değilse de; vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman kondom kullanımı önerilmektedir. Genital siğil tedavisi sırasında veya tedavi alan partner ile (kondomla dahi) cinsel ilişkiye girmek önerilmemektedir !!!

Genital Siğil – HPV Tedavisi

Vücudumuzun diğer bölgelerinde bulunan zararsız siğillerin aksine genital bölgedeki siğiller mutlaka araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Tedavide sadece genital siğillerin yok edilmesi değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır. Ancak HPV enfeksiyonunu tamamen yok eden kanıtlanmış bir tedavi henüz mevcut değildir. 

Genital siğil tedavisinde kullanılan yöntemler siğillerin tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna göre değişiklik gösterebilir. Tedavide sıklıkla krem/çözelti şeklinde ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi veya cerrahi işlemler uygulanır.

Genital Siğiller

Kriyoterapi

Hekim tarafından muayenehane ortamında siğile sıvı azot (nitrojen) uygulaması şeklinde yapılmaktadır. Uygulama haftada en az bir kez siğil tamamen geçinceye kadar tekrarlanır.

Cerrahi Tedavi

Bazı siğillerde ilaç tedavisi veya kriyoterapi işe yaramayabilir. Bu durumda siğilin ya da siğillerin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Uygulamada bistüri veya elektrikli cerrahi aletler kullanılır; genellikle lokal anestezi yeterlidir. 

Sağlıklı günler dilerim.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan AKAN

Bu Konuya Yorum Yap

Merhabalar En Kısa Sürede Sorunuz Cevaplanacaktır.

Daha yeni Daha eski